ЄЦБ різко підвищить процентну ставку через інфляційні очікування

Європейський центральний банк може різко підвищити ключову ставку, оскільки економіка регіону скочується до рецесії.

Про це пише CNBC із посиланням на прогнози економістів.

Інфляція в єврозоні досягла 9,7% у серпні, і враховуючи постійний тиск на ціни на енергоносії, очікується, що вона досягне двозначного рівня в найближчі місяці.

“У той же час ризик рецесії нависає над економікою регіону, оскільки споживачі скорочують споживання, а компанії борються з високими цінами на енергоносії.

Промова члена Виконавчої ради ЄЦБ Ізабель Шнабель у Джексон-Хоулі задала тон майбутньої зустрічі цього тижня. З огляду на те, що інфляція в єврозоні, за прогнозами, зросте щонайменше до 10% у найближчі місяці, “велике” підвищення ставки одразу на 75 базисних пунктів, безумовно, є можливим”, – йдеться у статті.

“Оскільки попередні підвищення можуть вплинути на інфляційні очікування, ніж поступовий підхід, рух на 75 базисних пунктів може мати сенс”, – зазначив у дослідницькій записці спостерігач ЄЦБ і головний економіст Berenberg Хольгер Шмідінг.

“Хоча це значною мірою враховано, це все одно може посилити напругу на ринках облігацій”, – додав він.

Очікується, що через інфляційні прогнози ЄЦБ пожертвує зростанням, щоб утримати інфляційні очікування на стабільному рівні, оскільки це є основним мандатом банку.

Засідання ЄЦБ відбудеться 8 вересня.

Нагадаємо:

Індекс зростання споживчих цін у єврозоні в серпні 2022 року відносно серпня 2021 року може скласти рекордні 9,1%.

У липні Європейський центральний банк підвищив три ключові процентні ставки на 50 базисних пунктів вперше за 11 років.

В ЄЦБ пояснили, що пішли на такий крок, щоб приборкати стрімку інфляцію в єврозоні.

Як пояснили в фінустанові, цей інструмент сприятиме поверненню інфляції до середньострокової цілі шляхом зміцнення закріплення інфляційних очікувань і забезпечуючи пристосування умов попиту для досягнення цільової інфляції в середньостроковій перспективі. Цільовий показник інфляції центрального банку становить 2%.

Економічна правда

Author: Onview