Освіта та тимчасово окуповані території

Десятки звернень з тимчасово окупованих територій надходять щодня до освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» – випускники шкіл засвідчують намір здобути вищу освіту в українських вишах.

Цього року Міністерство освіти і науки розширило до дев’яноста одного перелік університетів, куди за спрощеною процедурою (без складання ЗНО) можуть вступати мешканці непідконтрольних урядові України територій. Але вступна пільга – далеко не головний аргумент для бажаючих навчатися у закладах вищої освіти України. Луганчанка Олександра, випускниця одного з університетів самопроголошеної ЛНР, в інтерв’ю радіо «Свобода» розповідала: «Документи «ЛНР» – як туалетний папір. Толку від 4-х років, проведених в університеті, мало. Дуже хочу довчитися на підконтрольній Україні території».

Безперспективність отримання профільної освіти на окупованих територіях вимальовується майбутнім студентам з кількох причин і наслідків:

1. Недостатній рівень знань.Значна частина викладацького персоналу (понад три з половиною тисячі осіб) змінила місце роботи внаслідок евакуації 17 університетів Донбасу і одного Криму в інші регіони України. Відтак, в «ДНР» і «ЛНР» елементарно бракує кваліфікованих викладачів. Трапляються випадки, коли завідувачами кафедр призначають людей без жодного наукового ступеня. Природно, зниження вимог до викладачів відбивається й на обсязі знань студентів.

2. Нелегітимність дипломів.Чинність дипломів про вищу освіту, здобуту в «ДНР» і «ЛНР», обмежується лише окупованими територіями. Навіть на території Росії випускникам більшості вишів Донецька та Луганська треба пройти так звану «переатестацію» і отримати документ російського зразка. Всього півдесятка університетів ОРДЛО мають від минулого року російську акредитацію, але легітимізуються далеко не всі спеціальності! Наприклад, з Донецького національного університету Росією визнаються дипломи математиків, хіміків, біологів, а істориків, міжнародників, перекладачів – ні.

3. Примарність перспектив працевлаштування.Вона випливає з обмеження території, на якій дипломи «ДНР» і «ЛНР» вважаються дійсними. За свідченнями із соціальних мереж, знайти роботу за фахом випускникам вишів ОРДЛО, а особливо гуманітаріям, дуже непросто. У так званих «держструктурах», де більш-менш пристойна оплата, всі місця зайняті, нові – якщо й створюються, то лише під «своїх». Ну, а за блокпостами, як уже зазначалося, ці дипломи – не більше, ніж папірці.Ось тому й зростає щороку кількість бажаючих навчатися у вишах за межами тимчасово окупованих територій.

Author: Onview