Форма тоталітаризму в сучасній Росії

Думка про те, що в Росії відбувається посилення політичного режиму все частіше з’являється в публікаціях навіть російських соціологів і політологів. Те, що на початку ХХІ ст. Росія стала поки єдиною країною, якій вдалося повернутися до тоталітарної політичній системі, – не випадково. Це не тільки злий умисел правлячого режиму, це результат вкоріненості в російській культурі таких практик як агуманізм, насильство, правовий нігілізм, державна тиранія, абсентеїзм населення. І звичайно ж, причина повернення тоталітаризму – в непроработанности травми радянського комунізму і його апогею – сталінізму.

Однак багато інтелектуалів продовжують вважати, що те, що відбувається зараз в Росії не є реставрацією тоталітаризму, адже характеристики сучасного російського політичного режиму не збігаються з тим, про які вони читали в наукових працях. Давайте розберемося.

Сучасний тоталітаризм відродився з наявних в знанні і досвіді росіян практик взаємодії влади з її підданими. З вчиненого безсилля, яке витягується з досвіду предків, шкільної освіти і так званої «державної культурної політики». З легітимності насильства, відтворюється і сім’єю, і школою, і армією – всюди.

З відсутності реальної солідарності – псевдоколлектівізм радянського часу був результатом державного примусу людей до конформізму, колаборації (співпраці) під загрозою засудження і перетворення в виключеного (так, і укладеного). З концепції «маленької людини», від якого нічого не залежить і, який повинен підкоритися думці колективу (сформованого його начальником).

Тоталітаризм відроджується з відчуження людини, з готовності передати всю відповідальність за своє життя мудрим лідерам народу, нації, Великої Вітчизни. Просто відроджується він в інших історичних умовах, при інших інтересах, можливостях і обмеженнях політичного істеблішменту, іншому характері і характеристиках населення.

Це поворотний тоталітаризм – ретоталітарізм. Коли ми говоримо про поворотний характер нинішнього тоталітаризму, мова йде і про те, що багато росіян з готовністю відгукуються на диктаторські і маніпулятивні дії політичного істеблішменту. Помітна частина т.зв. еліти і решти населення вважають тоталітарні практики виправданими та ефективними для збереження величі країни (адже, найчастіше саме цей міф – єдине, чим змушений пишатися людина в Росії, це єдине, що забезпечує хоч якусь подобу його людського і громадянської гідності).

Нинішня правляча верхівка просто використовує тоталітаризм як зручний доступний інструмент для утримання своєї влади – до своєї фізичної смерті. Сучасний російський тоталітаризм носить безідеологічних характер.

Отже, Росія – яскравий приклад тоталітарної диктатури, яка намагається контролювати всі сторони життя людей, руйнує будь-яку альтернативну самоорганізацію суспільства, тероризують людей через перетворення автоматичних громадян в виключених, що піддає тортурам, вигнання, висновків і смерті тих, хто відстоює свою людську і громадянську гідність.

Джерело: chronograph.news

Author: Onview

Залишити відповідь