МОН: кількість абітурієнтів з Криму і непідконтрольної частини Донбасу під час вступної компанії 2018 року зросла на 32,6 %

Українська держава, попри спротив бойовиків т.зв. «Д/ЛНР», робить все можливе, аби забезпечити своїх громадян з тимчасово окупованих територій якісною освітою. Так, вже третій рік поспіль останні мають можливість вступати до українських вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою – без складання ЗНО.

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно буде приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію.

Освітні центри «Донбас-Україна» створені на базі підконтрольних українській владі ЗВО Донеччини та Луганщини та переміщених вишів. А центри «Крим-Україна» діють на базі уповноважених ЗВО у різних регіонах.

Після цього пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ, або творчий конкурс. У середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів. На цей період виші безкоштовно забезпечують студентів з Криму та Донбасу місцями в гуртожитках.

При цьому, як повідомили в МОН України, цьогоріч кількість бажаючих вступити до українських вишів з числа жителів непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей зросла на 32,6 %. За даними Міністерства, зростання відбулось за рахунок молодих людей віком 20-25 років, які кидають навчання в т.зв. «вузах молодих республік».

«У тебе нема ніяких перспектив, після закінчення університету, за якою б престижною спеціальністю ти його не закінчив, якщо хочеш допомагати сім’ї чесним способом, – у тебе одна дорога – на шахту, – на умовах анонімності поділився з нами колишній студент Донецького національного університету т.зв. «ДНР» а тепер вступник до Національного авіаційного університету Антон. Мої друзі з м. Харцизьк спробували виїхати до Росії, проте і там місцеві дипломи «денеерівського» зразка не визнаються, тепер от переїхали до Харкова, де влаштувались на роботу та  вступили на заочку до одного з місцевих університетів».

«Було важко наважитись поїхати до міста Києва вступати, ніколи не був так далеко від дому. Але приємно здивувала атмосфера в столиці, тут повно хороших співчуваючих людей, у мене тепер багато друзів з Києва, а також раджу всім друзям і знайомим їхати навчатися в українські міста, – розповіла редакції студентка 2-го курсу Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова з м. Єнакієве Христина. Звичайно, зараз виїхати на навчання до України стало дещо складніше, оскільки представники влади т.зв. «Д/ЛНР» всіляко намагаються зашкодити цьому – це і погрози батькам і родинам, перешкоди під час перетину лінії розмежування, особливі вимоги до перевірки молоді, промивання мізків молоді з приводу того, що жодні перспективи на території України їх не чекають, Україна їх не прийме. Але хочу закликати своїх земляків не боятися, адже ми – одна країна і жоден окупант нас не розділить».

Погляд

Author: Onview

Залишити відповідь