РПЦ “помстилася” Грецькій церкві за визнання автокефалії ПЦУ

Надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України.

Джерело: сайт Московського патріархату

Дослівно: “Священний синод Російської православної церкви уповноважує святішого патріарха московського і всієї Русі Кіріла припинити поминання імені блаженнійшого архієпископа афінського і всієї Еллади (Ієроніма – ред.) в диптихах у разі, якщо предстоятель Елладської церкви почне за богослужіннями поминати главу одного з українських розкольницьких угруповань або зробить інші дії, що свідчать про визнання ним українського церковного розколу”.

Деталі: Синод дійшов висновку, що Ієронім визнав незалежність ПЦУ, грунтуючись “на низці помилкових і хибних аргументів”.

Також російські священики висловили обурення, що визнання автокефалії Православної церкви України проходило без голосування.

Передісторія:

Читайте також: Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріархВарфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Джерело: УП

Author: Onview

Залишити відповідь