Що чекати судовій системі з приходом команди Зеленського?

До Адміністрації новообраного Президента ще не призначено заступника, отвечаючі за питання діяльності судової влади.

Однак найближче оточення Володимира Зеленського вже встигло заявити публічно про деякі векторах судової реформи.

Так, на думку представника Президента у Верховній Раді Руслана Стефанчук за кваліфікацію суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності повинен відповідати один орган.

«У нашому плані дії передбачено, що і Вища кваліфікаційна комісія та Вища рада правосуддя вимагають своєї перезавантаження і нового підходу, тому що той дисциплінарний і кваліфікаційний підхід, який існує сьогодні неприйнятний. Моя особиста ідея, яку я буду відстоювати на робочій групі, не треба ніякої Вищої кваліфікаційної комісії, повинен бути один Вища рада правосуддя. Він повинен нести відповідальність за кваліфікацію суддів, по дисциплінарку суддів, за відбір. Повинен бути один орган, який несе відповідальність. Тільки з’являється два органу – це безвідповідальність. І тільки тоді можна буде навести порядок, коли буде зрозуміло, що є орган, є відповідальність, є з кого спитати », – повідомив Стефанчук.

У свою чергу, Глава Адміністрації Президента Андрій Богдан в ефірі програми «Право на владу» 23 травня 2019 заявив про неприйнятність дій колишнього Президента щодо призначення членів Вищої ради правосуддя фактично в обхід конкурсу вже напередодні інавгурації В.Зеленського. Не оминув увагою Андрій Богдан і Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, члени якої не дивлячись на закінчення повноважень, як зазначив Голова АП тримаються за владу «руками і ногами».

Раніше, знову Секретар РНБО Олександр Данилюк заявляв про плани команди нового Президента перезапустити набір і атестацію суддів. А також переглянути призначення до Верховного Суду

Як будуть реалізовуватися ідеї представників нової влади щодо судової реформи покаже час. Адже для багатьох з них потрібні чергові зміни до Конституції.

Джерело

Author: Onview

Залишити відповідь