Росія не годує Білорусь: Лукашенко знову накинувся на РФ з претензіями

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що керівництво Росії порушує домовленість про ціну на газ і назвав нісенітницею думку про те, що Росія “годує” республіку.

Про це він заявив на прес-конференції для російських ЗМІ в Мінську, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Рішення російського керівництва порушують дух і букву наших домовленостей. Наприклад, в сфері визначення цін на газ”, – заявив Лукашенко.

За його словами, раніше з російською стороною була досягнута домовленість про проведення в середині року переговорів про ціну на газ до 2025 року, однак російська сторона навіть не стала їх розглядати.

Білоруський президент також назвав нісенітницею заяву про те, що РФ годує Білорусь.

“Дуже часто я читаю, чую навіть від прихильників нашого союзу такі фрази: ну що ми годуємо весь час Білорусь? А деякі навіть підрахували, що за час незалежності нам аж $ 100 млрд відвалили”, – заявив Лукашенко.

“Я коли це читаю, думаю, що якби $ 100 млрд, то білоруси подавилися б просто від такої величезної кількості купюр, які надійшли в іноземній валюті від нашої братньої держави. Повна нісенітниця”, – продовжив президент.

За словами Лукашенка, РФ дає кредити Мінську, проте ставка за цими кредитами набагато більша, ніж ставка по кредитах МВФ.

“Якщо ми від Росії, наприклад $ 4-5 млрд кредитів отримали, то щороку за їх обслуговування платимо $ 1,2 млрд”, -зазначив він.

Лукашенко також заявив, що під приводом “глибокої інтеграції” Москва хоче інкорпорувати Білорусь до складу Росії.

“Я розумію ці натяки: отримаєте нафту, але давайте руйнуйте країну і вступайте до складу Росії”, – заявив Лукашенко.

“Я завжди ставлю запитання: такі речі в ім’я чого робляться? Не києм, то палицею інкорпорують країну до складу іншої країни … Деякі нам прямо кажуть: ми готові, щоб ви шістьма областями увійшли до складу Російської Федерації”, – сказав він.

Тиждень тому Лукашенко посперечався з російським президентом Володимиром Путіним через різні умови для білоруських і російських споживачів газу.

Для білорусів паливо коштує $ 130 за тисячу кубометрів, а для росіян – $ 70.

“Майже в два рази нижче. Просте запитання – як конкурувати в цій ситуації?” – запитав він, цитує БелТА.

На це Путін відповів, що якби для Білорусі була ринкова ціна газу, вона була б під $ 200 за тис. кубометрів, а не $ 127 і $ 129.

“Давайте ми вже потім подискутуємо в закритому режимі”, – відповів Путін Лукашенку.

Пізніше Лукашенко заявив, що вибачився перед Путіним за суперечку з приводу ціни на газ.

Джерело: УП

Author: Onview

Залишити відповідь