Лавров каже, що в Кремлі не проти повернути посла РФ у Київ

Глава МЗС РФ Сергій Лавров каже, що Росія “не проти” відновити взаємини з Україною на рівні послів.

Джерело: Лавров в інтерв’ю “Российской газете“, оприлюдненому 10 лютого

Деталі: Питання російського журналіста про перспективу “поновлення не квазідипломатичних, а нормальних дипломатичних відносин” із Україною був сформульований в контексті “позбавлення від важкої спадщини Павла Клімкіна та Петра Порошенка”.

Лавров сказав, що зі своїм нинішнім українським колегою Вадимом Пристайком бачився наживо один раз – на Нормандському саміті в Парижі в грудні 2019 року. Глава МЗС РФ відзначив, що десь чув про намір українського президента повернути послів.

Пряма мова: “Власне, у нас і приводів для контактів (з Пристайком – ред.) більше не було, тому що про двосторонні зустрічі, про візити один до одного зі зрозумілих причин не йдеться. Це не через нас: українська сторона відкликала посла, погрожувала розірвати дипвідносини. Зараз, правда, начебто хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти.

… нерозумно постійно зводити якісь бар’єри, то для авіасполучення, потім для залізничного транспорту та й просто для спілкування. Хтось з’їздив до Криму, і все – людину викреслюють зі списку тих, з ким українці можуть не те що тиснути руки, а взагалі навіть зустрічатися. Це дикість, націонал-радикалізм ультрарозливу”.

Що передувало: 28 липня 2016 року президент РФ Володимир Путін звільнив Михайла Зурабова з посади посла Росії в Україні. Нового посла не призначали, це питання було знято з ініціативи української сторони через відсутність позитивної динаміки в контексті дій РФ на Донбасі.

Чому це важливо: Росія з 2014 року здійснює гібридну військову агресію проти України, підтримуючи незаконні збройні формування на Донбасі. РФ також незаконно анексувала Кримський півострів. При президенті Володимиру Зеленському було розблоковано питання обміну утримуваних осіб з Росією і контрольованими нею бойовиками на Донбасі.

Джерело: УП

Author: Onview