Лубінець заявив, що міжнародний Червоний Хрест перетворився на адвоката росіян

Лубінець заявив, що міжнародний Червоний Хрест перетворився на адвоката росіян

Дмитро Лубінець, фото Anadolu via Getty Images

Омбудсмен Дмитро Лубінець звинуватив Міжнародну Федерацію Червоного Хреста в тому, що вона “перетворилася на адвоката російських злочинців”.

Джерело: Лубінець у Telegram

Деталі: 15 березня повідомлялося, що Лубінець надіслав листа до Міжнародної федерації Червоного хреста із закликом провести прозоре розслідування діяльності російського ЧХ, який, імовірно, порушує принципи діяльності цієї організації, зокрема, принцип нейтральності.

У пості 27 квітня омбудсмен зазначив, що на сайті МФЧХ з’явилася інформація щодо оцінки дій РЧХ.

Як зазначає Лубінець, на сайті федерації йдеться, що РЧХ не має присутності в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, проте жодного слова не сказано, що РЧХ діє на території Криму, хоча РЧХ вкрав у Криму майно Національного Товариства Червоного Хреста України.

Він також обурився реакцією МФЧХ на інформацію ЗМІ про те, що РЧХ співпрацював з табором “Артек” в тимчасово окупованому Криму, а на директора цього табору наклали санкції за причетність до депортації українських дітей.

“У висновках федерації наразі йдеться тільки про те, що “партнерство РЧХ з табором “Артек” вимагає серйозного перегляду”. Ці слова виглядають жалюгідно: адже коли є факти – потрібна дія, а не розгляд ситуації з різних сторін”, – пише Лубінець.

Він також зазначає, що перевірка МФЧХ показала, що деякі особи з РЧХ робили політичні заяви, які не відповідають принципам організації. Щодо керівника РЧХ, який і підписав угоду з табором “Артек”, йдеться, що він уже не причетний до політичних організацій в РФ. Омбудсмен додає, що “вийти з організації, це одна справа, але чи може людина, яка пропагувала війну, змінити погляди?”.

На думку Лубінця “заява федерації виглядає як намагання врятувати ім’я та репутацію Російського Червоного Хреста, а також тільки показує безсилість і застарілість системи”.

Пряма мова Лубінця: “Водночас йдеться про те, що надалі група федерації, яка створена для перевірки дій РЧХ, протягом найближчих 4-х місяців надасть свої висновки. Такі дії вважаю з боку МФЧХ прямим підіграванням агресії РФ. Сподіваюся, що вони не будуть такими кволими і безсилими.

Міжнародні організації не можуть мовчанням підігравати російській агресії! Інакше вони не допомагають, а лише  шкодять світовому правопорядку! Вважаю, що МФЧХ, організація зі світовим іменем, перетворилася на адвоката російських злочинців”.

Більше деталей: Омбудсмен додав, що нова президентка МФЧХ готова провести з ним зустріч, і він планує під час зустрічі порушити зазначені питання.

Джерело: УП

Author: Onview