Україна запасла на 20% більше газу, ніж роком раніше

Запаси природного газу в підземних сховищах станом на 10 липня 2019 року становлять 12,050 мільярдів кубометрів – цей обсяг на 20% (на 1,967 мільярдів кубометрів) перевищує показник попереднього року.

Про це повідомляє прес-служба АТ “Укртрансгаз” у Facebook.

Як зазначили у компанії, за першу декаду червня середньомісячний обсяг закачування становив 72 млн куб. м. У цілому за тиждень, у період із 3 по 10 червня, обсяг газу в ПСГ збільшився на 5,1% (на 592 млн куб. м ).

Нагадаємо, що побоювання повного припинення російським “Газпромом” транзиту газу територією України з січня 2020 року змушують нашу країну увійти в зиму з більш високими, ніж зазвичай, запасами у підземних сховищах газу.

Раніше глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв вже заявив про плани накопичення до листопада 2019 року близько 20 млрд куб. м газу, що на 3-4 млрд куб. м більше практики останніх років.

Це пов’язано з тим, що відсутність імпорту та транзиту газу з боку РФ по ГТС України змусить країну почати його реверс із заходу країни, де розташовані найбільші по ємності сховища, на схід.

За словами виконавчого директора “Нафтогазу” Юрія Вітренка, у разі припинення РФ транзиту газу через ГТС України тільки половина з наявних потужностей на західному кордоні країни (Словаччина – 42,5 млн куб. м/добу, Угорщина – 19,5 млн куб. м/добу, Польща – 6,4 млн куб. м) зможуть бути задіяні для імпорту газу з боку Європи, оскільки не всі вони є безперервними.

Україна вже більше трьох років (з 26 листопада 2015 року) не імпортує природний газ за контрактом з ПАТ “Газпром” (РФ), закуповуючи ресурс виключно на своєму західному кордоні.

Нагадаємо:

У квітні Україна почала закачування газ до наступної зими.

Після завершення опалювального сезону наша країна збільшила запаси природного газув своїх підземних сховищах на 304,44 млн кубометрів.

На початку червня Укртрансгаз попереджав про переддефолтну ситуацію на ринку газу.

Економічна правда

Author: Onview

Залишити відповідь