За матеріалами СБУ повідомлено про підозру колишньому посадовцю міносвіти, що ставив під сумнів незалежність України

За матеріалами Служби безпеки повідомлено про підозру посадовцю Міністерства освіти і науки України, який на власній сторінці в мережі Facebook знецінював незалежність України та схвалював радянську окупацію Балтійських країн.

Встановлено, що державний експерт Директорату цифрової трансформації відомства в День незалежності України розмістив у соціальній мережі провокативний зневажливий допис.

Автор висміював історію розвитку та боротьбу за незалежність українського народу.

Також він просував московські наративи про те, що розпад радянського союзу був катастрофою, до якої спонукав «капіталістичний світ».

Публікації містили тези про невизнання територіального розподілу колишніх радянських республік та піддавали сумніву право самостійності окремих новоутворених держав. З вказаною публікацією ознайомилась необмежена кількість користувачів соцмережі.

Цей факт був задокументований співробітниками Служби безпеки України. Матеріали документування було скеровано відповідно компетенції до органів Національної поліції для проведення слідчих дій.

Під час досудового розслідування фігурант змінював місце свого проживання, щоб уникнути відповідальності.

У результаті проведення обшуку на орендованій зловмисником квартирі у Подільському районі столиці правоохоронці отримали доступ до облікового запису, з якого здійснювалося поширення антиукраїнської пропаганди.

Судова лінгвістична семантико-текстуальна експертиза підтвердила склад злочину кримінального правопорушення.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст.161 Кримінального кодексу України (умисні дії, спрямовані на приниження національної честі та гідності).

Комплексні заходи проводили співробітники ГУ СБУ у м. Києві та Київській області спільно зі слідчими Подільського УП ГУ НП у місті Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.

Author: Onview