В Україні відпускні ціни виробників на продукти харчування за рік збільшилися на 9-75%, зокрема, середні ціни на соняшникову олію зросли на 70%, на цукор – на 75%.
Про це свідчать дані фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики станом на 3 вересня 2021 року.
Зокрема, закупівельні ціни на пшеницю (2,3 та 4 класу) у річному вимірі зросли на 16% (до 7 780, 7 685, 7 464 грн/т без ПДВ відповідно).
А закупівельні ціни на кукурудзу – зросли на 27% (до 7 007 грн/т без ПДВ).
Водночас відпускні ціни виробників на кукурудзяну крупу в середньому становили 12,91 грн/кг (+24%),на пшоняну крупу – 14,10 грн/кг (+13%); на горохову крупу – 14,33 грн/кг (+20%), на ячмінну крупу – 11,20 грн/кг (+31%).
При цьому відпускні ціни виробників на м’ясо ВРХ зросли на 13% – до 108,15 грн/кг з ПДВ, на м’ясо свиней – на 5% (до 89,61 грн/кг).
Повідомляється, що відпускні ціни виробників на соняшникову олію в середньому становили 49,66 грн/кг (+70%).
На цукор – 22,09 грн/кг (+75%); на молоко вищого гатунку – 21,75 грн/кг (+14%); на масло вершкове – 174,12 грн/кг (+9%).
Капусту у середньому продавали по 5,15 грн/кг (+12%), буряк – по 7,41 грн/кг (+49%), моркву – по 7,97 грн/кг (+23%).
Читайте також: Інфляція виходить з-під контролю: чому зростають ціни та коли це закінчиться
Ціни продовжують летіти вгору. Як Україна та світ борються з інфляцією та чим це загрожує?
“Золоті” яйця, дорогі олія та цукор. Чому в Україні ростуть ціни на продукти
Нагадуємо:
У липні 2021 року інфляція у річному вимірі прискорилась до 10,2%, порівняно з червнем 2021 року – знизилась до 0,1%. Двозначною інфляція була ще в 2018 році.
Закупівельні ціни на гречку у річному вимірі (з 3 вересня 2020 року по 3 вересня 2021 року) зросли на 18% (до 20 161 грн/т без ПДВ), а середня ціна гречаної крупи від виробників – на 14% (до 35,63 грн/кг з ПДВ).
Економічна правда