Кулеба пояснив, чому Україна не кличе Росію на саміт миру

Кулеба пояснив, чому Україна не кличе Росію на саміт миру

Дмитро Кулеба. Фото GettyImages

Україна наразі не бачить сенсу кликати Росію на Глобальний саміт миру у Швейцарії, але після консолідації позицій міжнародної спільноти контакти з Москвою все ж будуть необхідні, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на інтерв’ю Кулеби Foreign Policy

Деталі: Ведучий  запитав, який сенс бачить Україна у проведенні в Швейцарії Глобального саміту миру задля наближення завершення війни, якщо там не буде сторони, яка розпочала війну.

Міністр таке питання назвав логічним з точки зору хрестоматійних підходів до дипломатії, але при цьому наголосив, що у теперішніх обставинах такі підходи не працюватимуть. 

Пряма мова Кулеби: “Наш підхід ґрунтується на реаліях і досвіді, який ми отримали між 2014 і 2022 роками… Тоді у нас було майже 200 раундів перемовин з Росією у різних форматах, з посередниками та двосторонніх. Але нічого не спрацювало. Все це скінчилося повномасштабним вторгненням. Тож ми знаємо, що немає сенсу сідати з Росією за стіл перемовин, якщо не можна гарантувати, що вони діятимуть у дусі доброї волі”. 

Деталі: Він бачить лише два способи створити таку ситуацію, коли Кремль почне бути щирим перемовником.

“Перший – це успіх на полі бою. Другий – це якщо у нас буде коаліція країн, які поділяють однакові принципи і підходи. І тому цей саміт не має на меті залучити Росію – його мета у тому, щоб об’єднати країни, які поділяють принципи та підходи, на яких будуть будувати подальші дії.

А після того може відбуватися комунікація з Росією, і Росія може бути учасником перемовин. Адже ви праві: у підсумку не можна покласти край війні без участі обох сторін”, – пояснив Кулеба.

Передісторія:

  • Міністр закордонних справ Польщі висловив думку, що завершення війни стане можливим тоді, коли Путін зрозуміє, що не переможе.

Джерело: УП

Author: Onview