Onview

Ми не закриваємо очі на головне

Advertisement

Паляниця з маком, шулики та медівнички: рецепти традиційної кухні на Спаса

Перший Спас, свято Маковея (1 серпня) в народі ще називають Медовим. Саме у Спасівку пасічники традиційно займалися заготівлею меду, стільників та воску. На теренах України бджіл завжди шанували, називали “мухою Божою”, а мед використовували як ліки, святкову їжу чи навіть спосіб розрахунку. Він вважався “їжею душі”, тому додавався до численних ритуальних страв наших предків. Реклама: Раніше ми вже розповідали про користь меду, його властивості та як обрати якісний. До Медового Спаса зібрали для вас цікаві факти про мед від краєзнавців, етнографів та дослідників української минувшини, а також рецепти традиційної української кухні з медом. Як цінували мед Мед у ритуальній їжі Рецепти на Спаса Паляниця з маком Медівнички Шулики на сковорідці Ламанці з маком і медом від Дарії Цвек Як цінували мед Статусність та цінність меду для давніх українців важко переоцінити. Наприклад, етнограф Василь Скуратівський описує використання меду як валюти. Коли у сусіда чи родича позичали щось цінне чи гроші, то казали “ставлю на мед” або “роблю наставу на мед”. Це було своєрідною клятвою, яка означала вчасне повернення боргу, а якщо ні – оплату відстрочки медом. Дослідник також описує давній обряд, який часто пов’язували з медом – братчина. Нині він практично не зустрічається, хоча у давні часи був поширеним і використовувався для налагодження нових та покращення напружених взаємин між родами. Один господар приносив іншому бджолиний рій зі словами: “це на братчину” (або ж чоловіки спільно домовлялися і купували рій у пасічника разом). Відбувалося це зазвичай у листопаді, а вже за тепла сім’ї спільно наглядали за вуликом. Перед Спасом разом збирали мед і ділили його порівну. У братчині могли брати участь кілька родин, бувало, з неї починалися нові пасіки. Учасники цього дійства зверталися одне до одного на “ви”, як і у традиції кумівства, і обіцяли всіляко допомагати одне одному – навіть дбати про дітей у разі їх сирітства. На Бойківщині та Поділлі існувала традиція додавати трохи меду у першу купіль дитини – щоб немовля було здорове і його всі любили “як мед пчоли”; дівчаткам іноді ще й вимащували медом щічки і ручки. Мед додавали у кашу, якою частували гостей на хрестини; його несли в дарунок куми для породіллі і немовляти. Мед у ритуальній їжі Мед часто був компонентом ритуальних страв: його додавали в кутю та коливо, паску, коржики-жайворонки на Стрітення, ним обмазували калиту на Андрія. Оскільки мед був дорогоцінним, то не завжди міг бути в домі, особливо у бідних родинах. За необхідності його заміняли “варенням” – вареними і товченими сушеними грушами. У древніх українців існував ритуальний напій – медова сита. Це був мед, прокип’ячений з водою. Напій був безалкогольним, його вживали свіжим, без бродіння. Це питво було поширене ще в часи Київської Русі, а потім поступово стало частиною інших обрядових страв (зокрема, куті). Мед був також поширеним додатком під час приготування традиційних алкогольних напоїв – однойменного меду, медовухи, варенухи, запіканки (запеченої горілки) тощо. Рецепти на Спаса Мед був частим інгредієнтом у рецептах саме святкових страв. Одна з улюблених народом страв на Спаса (яку подекуди готують і досі) – паляниця з маком. Її ще називають шулики або ламанці. Зустрічаються й інші назви, залежно від регіону. Традиційно це були пісні коржі, залиті заправкою з меду і маку. Паляниця з маком Пропонуємо спробувати приготувати трохи осучаснену версію традиційного десерту. Важливо: він не підійде для вірян, які дотримуються суворого посту, бо містить кефір та яйця. Інгредієнти:Для паляниці у формі 20/30:300 мл кефіру1 яйце1 ст.л. цукру1 ч.л. без вершка соди, погашеної оцтомблизько 500 г борошна (може бути більше або менш, до м’якого тіста)для заправки:1 скл.маку3-4 ст.л. цукру2-3 ст.л. меду1 скл. води Приготування: З усіх інгредієнтів замісити легке тісто, м’якше, ніж на вареники. Сформувати руками у формі корж. Випікати за температури 190°С до золотистого кольору 20-25 хвилин. Готуємо заправку: мак промити, залити склянкою окропу та залишити на 15-20 хвилин. Потім подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Додати цукор і мед і все добре перемішати. Корж злегка остудити після приготування і порізати чи поламати на маленькі шматочки. Шматочки коржа полити холодною водою, потім маковою заправкою. Перемішати і поставити трохи в холодильник, щоб корж просочився і повністю охолов. Читайте також : Пан Сирник до святкового столу: 5 простих рецептів, які прикрасять кожне чаювання Медівнички Традиційне медове печиво з книги “Козацькі страви”, яку впорядкували Ярослав Мельничук та Богдан Карабін. Цю здобу іноді поливали глазур’ю або посипали маком перед випічкою. Інгредієнти:150 г меду300 г борошна2 яйця + 1 яйце для змазування0,5 ч.л. содикориця, мелений імбир за смаком Приготування: Мед підігріти на водяній бані зі спеціями до білої пінки та змішати з борошном. Коли трошки охолоне, додати збиті яйця, соду і вимішувати тісто щонайменше 30 хвилин. Розкачати корж, вирізати чаркою або маленькою склянкою кружальця. Змазати їх збитим яйцем та випікати у розігрітій до 180°С духовці приблизно 15 хвилин. Шулики на сковорідці Шеф-кухар Євген Клопотенко зауважує, у цьому рецепті замість кефіру можна використати воду, молоко, сироватку; експериментувати з борошном, додавати вершкове масло. Ми пропонуємо приготувати пісний варіант страви на воді. Інгредієнти:160 г борошна7 ст.л. теплої води0,5 ч.л. солі1 ч.л. розпушувача150 г маку4 ст.л. меду250 мл води Приготування:Борошно змішати з розпушувачем та сіллю. Додати воду й замісити густе тісто. Розділити тісто на три частини, сформувати кульки та розкачати так, щоб вони вмістилися на вашій сковороді. Коржики проколоти виделкою та посмажити на сухій пательні 3-4 хвилини на одній стороні та 2 на іншій. Мак промити, висипати в каструльку, залити водою та варити 10 хвилин після закипання на маленькому вогні. Злити воду та подрібнити мак у блендері. Додати мед, склянку кип’яченої води та добре перемішати. Готові коржики порвати чи порізати на дрібні шматки, залити поливкою та настоювати годину чи дві. .news-links .article_story_list .article_title a:after { display: none; } Читайте також : Рецепт галети на кожен смак: шоколадна, з полуницею або персиком та малиною Ламанці з маком і медом від Дарії Цвек Рецепт Дарії Цвек з книги “Солодке печиво” святковий та зовсім не пісний: тут і сметана, і яйця, і масло. Це неабияк збагачує смак страви. Інгредієнти:250 г борошна100 г масла150 г цукру2 яйця2 ст.л. сметани1 ст.л. меду1 скл. маку Приготування: Масло посікти з борошному, додати 1 яйце, 50 г цукру, сметану та замісити тісто. Дати тісту відпочити 20 хвилин, розкатати, як на вареники. Викласти на змащене деко, поколоти виделкою та на деку порізати на ромбики. Духовку розігріти до 200°С, пекти коржі 12-20 хвилин. Мак запарити, злити воду, розтерти чи збити блендером. Додати 100 г цукру, мед. Розвести теплим молоком або вершками. Спечені коржики поламати та залити маком. Людмила Панасюк, “УП.Життя” .news-links .article_story_list .article_title a:after { display: none; } Читайте також : Як обирати мед, чим він корисний та чи заміна він цукру + рецепти випічки на меду Тертий пиріг, Яворівський та Гречана легуміна. Рецепти, аби ви приготували свій Пиріг Незалежності Коли якого Спаса-2025: Медового, Яблучного та Горіхового